Wednesday, September 16, 2009

Berbuka Puasa di Rumah PENA

15 September 2009,

Kak Ila telefon. Empat kali, tapi tidak sempat dijawab kerana aku mengambil wuduk. Lantas aku kembali mendail nombornya. Katanya, dia sudah hampir sampai. Aku mula kelam-kabut, cepat-cepat bersiap dan bersolat Asar. Kak Ila telefon lagi. Bertanya; sudah siap? “Ya, kak. Sudah.” Dia menungguku di taman permainan kanak-kanak di kawasan perumahanku. Aku gesit menuruni tangga, mencari-cari kelibatnya. Itu dia, ayu dengan baju kurung hijaunya.

Kami berjalan kaki ke bazar Ramadan berdekatan. Kak Ila mahu beli kuih. Dengan anggaran untuk 25 orang. Dia meminta 15 biji karipap dan 15 biji popia goreng. Jumlah keseluruhan RM 12. Kami terus bergerak ke Rumah PENA dengan Proton Saga ungunya. Aku tahu betul hati seorang kakak seperti Kak Ila ini. Kataku: ‘Jalan sesak.’ Balasnya: ‘Akak rasa tak adalah sesak sangat pun di situ.’ Alasannya, mahu beli kuih di bazar. Terima kasih, kakak! Aku sangat terhutang budi padamu.

Jalan tidak terlalu sesak. Masih boleh meluncur laju. Kami tiba sebelum jam 5 petang, serasaku. Saudara Lutfi Ishak juga kebetulan tiba pada waktu yang sama. Sementara menanti Kak Ila bersolat di tingkat atas Rumah PENA yang masih lengang itu, aku membelek-belek majalah yang pelbagai di situ. Tiba-tiba kedengaran suara wanita memberi salam. Kak Wan Zaida!

“Mujur Ju datang. Lega Kak Wan,” katanya, sambil mengusap pipiku.

D’rimba datang, diikuti Ustaz Azman (Ibnu Ahmad al-Kurauwi). Pertama kali bertemu Ustaz Azman di Rumah PENA. Tapi termasuk kali ini, sudah 3 kali kami bertemu. Di Kota Bharu, Ayer Keroh dan di sini (Kuala Lumpur). Setelah itu, datang pula seorang lelaki yang agak berusia, tersenyum memandang kami. Rupa-rupanya, dia ialah Malim Ghozali Pk. Penulis kecintaanku jua. Aduh, novel Redangnya itu membuatkan aku betul-betul tenggelam dalam sampan papannya! Sungguh-sungguh seperti berada di Pos Dala. Terasa-rasa belitan ular sawa!

Bunga tiga kuntum, dikelilingi oleh kumbang berbelas-belas. Patutlah Kak Wan beriya sangat suruh datang. Antara yang hadir ialah Rahimidin Zahari, S.M. Zakir, Nazmi Yaakub, Hasmora Masnuri (Hasbullah), Datuk Baha Zain, dan beberapa orang yang lain tidak kukenali (mungkin sekadar mengenal nama). Keseluruhan yang datang tidak mencapai angka 25 pun, jika aku tidak salah. Sekitar 20 orang sahaja.


Bersiap-siap untuk berbuka puasa, sebaik usai sebuah perbincangan. Bacaan doa oleh Ustaz Azman, dan kami terus menikmati juadah berbuka. Ada pelbagai makanan yang terdiri daripada nasi dan lauk-pauk berserta ulam-ulaman, buah-buahan, juga kuih-muih yang dibawa sendiri oleh mereka yang hadir. Aku hanya makan nasi, dan sedikit kuih tahi minyak (atau kole kacang – panggilan di Utara). Kenyang dan sendat kantung perut!


Baik. Mahu solat Maghrib. Tiba-tiba… Aduh! Sekali lagi kejadian ‘pelik’ menimpaku. Masakan tidak, terpaksa menjadi spider woman. Lucu sangat bila memikirkannya. Tak mahu cerita lebih lanjut. Tutup buku.

Asalnya bercadang mahu solat terawih bersama-sama, sekalipun tinggal aku dengan Kak Ila sahaja mewakili sang bunga. Tetapi, disebabkan kejadian pelik yang menimpaku itu, sehingga sedikit luka tapak tangan ini, maka kami terus pulang sebaik usai solat Maghrib. Tinggallah kumbang-kumbang sahaja di situ.

Di dalam kereta, kami ketawa kelucuan. Dan gelakku masih bersisa sebaik aku tiba di kamar.

4 comments:

Hasmora said...

salam.. erm.. kejadian pelik? taknak kongsi kee.. ehem ehem

Diari Ungu said...

Rahsialah, Hasmora. Mana boleh tau :-)

Shafiq Azli said...

salam kak..
eh...
dah buka pose kat PENA?.
Beznya....
dah sampai dah kat rumah pena, cuma hari 2 takde org..banyak nyamuk kat sana.
apepun,Kak Ju tetap bez...

Diari Ungu said...

Adik Shafiq, alhamdulillah, sudah berkesempatan beberapa kali ke Rumah PENA. Ha'a, dik. Macam-macam ada di situ. Nyamuk, cicak, entah-entah si mencit pun ada. Hehe.

Perhatian

Info: Kepada teman-teman pengunjung, dijemput untuk melawat teratak kedua saya di http://diariungu.com