Sunday, January 25, 2009

Musim Menimba Dari Perigi Puisi...
Hari pertama minggu perkuliahan telah memberatkan kotak akalku. Dan minggu pertama itulah aku dilanda pening kepala dan kelelahan yang bertimpa-timpa. Semester ini merupakan semester yang mencabar buatku kerana aku mengambil 22 jam kredit; 8 subjek. Mujurlah ada 3 subjek tidak perlu menghadapi peperiksaan. Tetapi tugasan setiap satunya tetap berat. Memang semester yang paling menggugah!

Namun demikian, semester ini telah memberikan aku peluang untuk menimba ilmu kepenyajakan daripada penyanyi, komposer dan penyajak terkenal; Zubir Ali. Aku sudah 3 kali masuk ke kelasnya, dan setiap kali itulah aku bersemangat meski untuk menghadiri kuliahnya itu penuh cabaran lain yang terpaksa kutempuhi, dan ia benar-benar meletihkan.

Aku suka setiap bait kata yang keluar dari mulut beliau. Sesuai dengan jiwaku yang berdayung di tasik sastera ini. Kata-katanya berbunga indah, kritis dan dalam maknanya. Maka, setiap kali aku menghadiri kelasnya, meski kantuk sering bertandang, tetap cuba kutahan-tahankan. Aku tidak mahu terlepas setiap ilmu yang beliau 'hidangkan.' Akan aku cuba suap ke mulut akalku yang sedia ternganga kelaparan sejak sekian waktu. Lama dahulu.

1 comment:

rantong said...

Sekadar ingat mengingatkan. Doa Qunut Nazilah

“Ya Allah, sesungguhnya kami bermohon pertolongan Mu, kami meminta ampun kepada Mu, kami memohon petunjuk dari Mu, kami beriman kepada Mu, kami berserah kepada Mu dan kami memuji Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri Mu, kami melepaskan diri daripada sesiapa yang durhaka kepada Mu.

Ya Allah, Engkau yang kami sembah dan kepada Engkau kami bersalat dan sujud, dan kepada Engkau jualah kami datang bergegas, kami mengharap rahmat Mu dan kami takut akan azab Mu kerana azab Mu yang sebenar akan menyusul mereka yang kufur Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”
Sumber: JAKIM
View Profile: Rantong

Perhatian

Info: Kepada teman-teman pengunjung, dijemput untuk melawat teratak kedua saya di http://diariungu.com